Geboortesteen ketting amethist-2

Wat is mijn geboortesteen?

Een geboortesteen is een edelsteen of kristal die bij je geboortemaand hoort. De maand waarin je geboren bent en het sterrenbeeld dat daarbij hoort, bepalen dus je geboortesteen. Volgens experten heeft je geboortesteen bijzondere eigenschappen en geeft de steen zijn drager bescherming, kracht, een goede gezondheid en ondersteuning.

Aan sommige maanden van het jaar worden meer dan één geboortestenen toegeschreven. Door je geboortesteen bij je te dragen als juweel (halsketting, ring, oorbellen of armband) werkt je geboortesteen als een talisman of amulet.

Reeds eeuwenlang worden geboortesieraden als geschenk gegeven. Mensen geloofden dat ze je beschermen tegen het kwade en je vrijwaren van ziektes. Ook vandaag dragen veel mensen een geboortesteen bij zich. Daarbij zijn geboortesieraden erg trendy.

In dit artikel kan je meer lezen over welke geboortesteen past bij jouw geboortemaand.

Edelstenen geboortemaand

Geboortesteen januari: granaat

De geboortesteen die bij de maand januari hoort is granaat.

 • Granaat heeft een dieprode kleur
 • Granaat hoort bij de sterrenbeelden boogschutter, steenbok en waterman
 • Granaat heeft een sterk genezende en troostende werking. Granaat lost blokkades en remmingen op en versterkt de wilskracht. De steen geeft hoop, moed, optimisme en zin in het leven. Granaat is ook de steen van reizigers en beschermt je onderweg.
 • Wist je dit? De naam granaat verwijst naar het zaadje van de granaatappel.
oorknopjes met granaat-2

Geboortesteen februari: amethist

De geboortesteen die bij de maand februari hoort is amethist.

 • Amethist heeft een paarse kleur
 • Amethist hoort bij de sterrenbeelden boogschutter, waterman en vissen
 • Amethist is een extreem krachtige en beschermende steen met een hoge spirituele vibratie. De steen beschermt tegen negatieve energie en zet die om in liefde. Het is een helende & kalmerende steen die de geest tot rust brengt. Amethist versterkt relaties en geeft zijn drager moed.
 • Wist je dit? Als amethist wordt verhit (kunstmatig of door natuurlijke processen diep onder de aarde) wordt de steen doorzichtig groen van kleur.
Geboortesteen ketting amethist-2

Geboortesteen maart: aquamarijn en bloedsteen

De geboortestenen die bij de maand maart horen zijn aquamarijn en bloedsteen.

 • Aquamarijn heeft een helderblauwe kleur
 • Aquamarijn hoort bij de sterrenbeelden weegschaal, schorpioen, waterman en vissen
 • Aquamarijn is een vrij kostbare edelsteen. Het is een spirituele steen die een kalmerende en zuiverende werking heeft op het lichaam en de geest. Aquamarijn brengt de chakra’s en het aura in balans. De steen bevat genezende krachten voor het hart, de lever en de maag.
 • Wist je dit? Vroeger droegen zeevaarders een talisman met aquamarijn in de vorm van de God Neptunus ter bescherming.
Oorhangers met aquamarijn

Een andere steen die bij de maand maart hoort is bloedsteen of heliotroop, een groene steen met rode vlekjes. Bloedsteen werkt beschermend, aardend en kalmerend. De steen helpt je om grenzen stellen en je af te schermen tegen negatieve invloeden.

Geboortesteen april: diamant witte topaas en bergkristal

De geboortestenen die bij de maand april horen, zijn diamant, witte topaas en bergkristal.

 • Diamant is meestal kleurloos, maar kan ook geel, bruin, groen, blauw, roze en rood zijn
 • Diamant hoort bij de sterrenbeelden ram en leeuw
 • Diamant is een vrij kostbare edelsteen. De steen staat symbool voor eeuwige liefde en wordt vaak in verlovingsringen verwerkt. Diamant heeft een erg krachtige energie en versterkt je band met Goddelijke en hogere energieën. De steen bevordert spirituele inzichten en helderziendheid. De steen is verbonden met het voorhoofd chakra (6e) & Kruin chakra (7e).
 • Wist je dit? In combinatie met andere stenen versterkt diamant de werking van de andere stenen.
zilveren ring met ongeslepen diamant_4

Witte Topaas of pure topaas staat symbool voor liefde en affectie. De steen trekt geluk, voorspoed en liefde aan en helpt je je dromen waar te maken. Deze helende steen vermindert stress en depressies en zorgt voor een helder inzicht. De steen hoort bij geboortemaand april en de sterrenbeelden ram en stier

Een andere steen die bij de maand april hoort is bergkristal. Bergkristal is een sterk energetische steen die positieve en vitaliserende energie brengt. De steen heeft helende & reinigende eigenschappen die het lichaam zuivert en de zeven chakra’s in balans brengt. De steen hoort bij de sterrenbeelden ram en stier.

Geboortesteen mei: smaragd, moldaviet en chrysopraas

De geboortestenen die bij de maand mei horen zijn smaragd, moldaviet en chrysopraas.

 • Smaragd heeft een intense groene kleur
 • Smaragd hoort bij sterrenbeeld stier
 • Smaragd staat voor onvoorwaardelijke liefde en mededogen. De steen opent je hart, versterkt vriendschap en eenheid met je partner. De steen activeert het hart chakra en stimuleert inspiratie, openheid, oprechtheid en positiviteit.
 • Wist je dit? Smaragd was één van de favoriete edelstenen van Cleopatra.
Oorhangers met smaragd en chalcedoon-2

Chrysopraas is een smaragdgroene chalcedoon en hoort omwille van zijn groene kleur bij het hartchakra. De steen werkt kalmerend en troostend en helpt je positief te blijven in moeilijke periodes. De steen geeft je een gevoel van geborgenheid en veiligheid.

Een andere steen die met de maand mei wordt geassocieerd, is malachiet. Malachiet heeft een sterk beschermende kracht. De steen beschermt tegen negatieve energie alsook elektromagnetische straling en aardstralen. De steen hoort bij de sterrenbeelden schorpioen en boogschutter.

Moldaviet hoort bij de sterrenbeelden stier en tweeling. Deze steen werkt in op het Hart Chakra, heeft krachtige, helende eigenschappen en helpt je om negatieve emoties los te laten. De steen helpt je om over je gevoelens te communiceren. Moldaviet stimuleert spirituele groei, bevordert de intuïtie en helpt om lichaam en geest in balans te brengen.

Geboortesteen juni: parel, maansteen en alexandriet

De geboortestenen die bij de maand juni horen, zijn parel, maansteen en alexandriet.

 • Parel heeft een witte kleur
 • Parel hoort bij sterrenbeeld kreeft
 • Parels zijn sterk verbonden met de maan en de vrouwelijke intuïtie. Ze worden ook wel ‘tranen van geluk’ genoemd en brengen hun drager rust, vrede en verlichting. Ze helpen om emotioneel in balans te komen.
 • Wist je dit? In het oude Griekenland werd geloofd dat parels de versteende tranen van Aphrodite waren, de Godin van de liefde.
zilveren parel oorknopjes

Een andere witte steen die bij de maand juni hoort is maansteen. Maansteen heeft een sterke vrouwelijke energie en is sterk verbonden met de maan. De steen staat voor intuïtie, gevoel, liefde en vruchtbaarheid. De steen hoort bij de sterrenbeelden tweelingen, kreeft, maagd en vissen.

Alexandriet is de derde steen die bij de maand juni hoort. De kleur van alexandriet varieert van rood tot groen en kan onder invloed van het licht van kleur veranderen. Alexandriet is een zeldzame steen en brengt zijn drager geluk, zelfrespect en zelfwaarde. De steen sterkt de wil en inspireert de verbeelding. Het is de steen van regeneratie en helpt bij innerlijke transformatie.

Geboortesteen juli: robijn en carneool

De geboortestenen die bij de maand juni horen zijn robijn en carneool.

 • Robijn is bruin-zwart tot roze-rood
 • Robijn hoort bij de sterrenbeelden ram, kreeft, leeuw en steenbok.
 • Robijn is een sterk activerende steen. De steen geeft moed, kracht en energie. Het is de steen van levenskracht, liefde, hartstocht en innerlijke vuur. De steen beschermt zijn drager tegen het kwade.
 • Wist je dit? Oude Hindoes geloofden dat robijn de koning van de edelstenen was en offerden de steen aan de God Krishna.
ring solitaire met robijn druppel-3

Carneool heeft een vrolijke en opwekkende energie. Deze steen zorgt voor balans en rust in tijden van stress en spanning. Carneool houdt zijn drager gemotiveerd en gefocust opdat die zijn doelen bereikt. De steen ondersteunt de passie en drijfkracht en maakt moedig wanneer je hier behoefte aan hebt.

Geboortesteen augustus: peridoot, spinel, jade en sardonyx

De geboortestenen die bij de maand augustus horen, zijn peridoot, sardonyx, jade en spinel.

 • Peridoot heeft een groene glasachtige kleur.
 • Peridoot hoort bij sterrenbeelden leeuw en maagd
 • Peridoot is een beschermende steen en staat voor groei en persoonlijke ontwikkeling. De steen brengt harmonie, een goede gezondheid, vermindert spanningen en zorgt voor een goede nachtrust.
 • Wist je dit? Volgens een Hawaïaanse legende zijn peridoot kristallen gevonden in vulkanische as de tranen van de Godin Pele.
oorknopjes met peridoot-2

Spinel hoort ook bij de maand augustus en wordt soms wel de ‘steen der onsterfelijkheid’ genoemd . De steen brengt vernieuwing en verjonging en activeert het basischakra. Spinel geeft kracht en moed in moeilijke situaties en biedt nieuwe perspectieven. De steen vermindert stress, angst en neerslachtigheid.

Sardonyx helpt je om de diepere betekenis te zien van de dingen en laat je om de dingen vanop een afstand te bekijken. De steen helpt zijn drager het leven te accepteren zoals het is en geeft zelfvertrouwen, stabiliteit en geluk.

Een andere steen die ook wel met de maand augustus wordt geassocieerd, is jade. Jade is een reinigende en beschermende steen. Jade trekt geluk, voorspoed, succes en rijkdom aan. De steen opent het Hartchakra, bevordert (zelf)liefde en creativiteit. De steen hoort bij de sterrenbeelden weegschaal, boogschutter en waterman.

Geboortesteen september: saffier, ioliet en lapis lazuli

De geboortestenen die bij de maand september horen zijn saffier, ioliet en lapis lazuli.

 • Saffier is meestal blauw, maar kan ook paars, wit, roze, zwart, groen of geel.
 • Saffier hoort bij sterrenbeeld weegschaal
 • Saffier is een krachtige steen en brengt voorspoed, geestelijke gezondheid, wijsheid en inzicht. De steen staat ook voor trouw en vriendschap in liefdesrelaties en beschermt zijn drager tegen ongewenste gedachten.
 • Wist je dit? Vroeger geloofde men dat de steen beschermde tegen vergiftiging en zelfs een giftige slang kon doden.
Armband met blauwe saffier-2

Ioliet, ook wel water saffier genoemd, was erg populair bij de Vikings. De kleur varieert van licht tot donker blauw. Het is een spirituele steen die de intuïtie versterkt. De steen helpt je om je eigen weg te bewandelen en op zoek te gaan naar wie je echt bent. De steen versterkt de creativiteit en werkt in op het Keel chakra (5e), het voorhoofd chakra (6e) en het kruin chakra (7e). Het is de steen van de maand september.

Een andere steen die bij de maand september hoort is lapis lazuli. Lapis lazuli is een sterk spirituele steen. De steen brengt zijn drager wijsheid, verlichting, inzicht en innerlijke rust. De steen hoort bij de sterrenbeelden stier, maagd en schorpioen.

Geboortesteen oktober: opaal, roze toermalijn en rozenkwarts

De geboortestenen die bij de maand oktober horen, zijn opaal, roze toermalijn en rozenkwarts.

 • Opaal is wit, geel, roze, oranje, lichtblauw of zwart
 • Opaal hoort bij sterrenbeelden tweelingen, leeuw, maagd en weegschaal
 • Opaal is een emotionele steen die de emoties versterkt en remmingen opheft. Dit bevordert de communicatie met anderen. De steen is sterk activerend en brengt vrolijkheid, levenslust en optimisme.
 • Wist je dit? Vroeger geloofde men dat een ketting met opaal beschermde tegen het kwade. De naam komt van het latijnse woord opalus en betekent ‘kostbaar juweel’.
oorknopjes met rozenkwarts

Roze toermalijn is een beschermende en reinigende steen. De steen brengt balans tussen lichaam en geest. Roze toermalijn kan steun bieden tijdens moeilijke periodes in je leven. De steen brengt tot rust en laat je leven vanuit je gevoel.

Een andere steen die bij de maand september hoort is rozenkwarts. De steen van de liefde opent het hart chakra en helpt liefde te geven & ontvangen. Dit zorgt voor innerlijke rust en harmonie en maakt je bewust van je eigen kwetsbaarheid. De steen hoort bij de sterrenbeelden stier, steenbok en vissen.

Geboortesteen november: gele topaas en citrien

De geboortestenen die bij de maand november horen zijn gele topaas en citrien.

 • Topaas is rood, geel, wit, grijs, groen, blauw of oranje
 • Topaas hoort bij sterrenbeelden stier, boogschutter en weegschaal
 • Topaas staat symbool voor liefde en affectie. De steen trekt geluk, voorspoed en liefde aan en helpt je je dromen waar te maken.
 • Wist je dit? De Oude Grieken geloofden dat een amulet met topaas zijn drager onzichtbaar kon maken.
Oorhangers gele topaas met citrien

Een andere steen die bij de maand november hoort is citrien. Citrien is een gele kwartssoort. Deze zonnige steen brengt zijn drager zelfvertrouwen, zelfrespect, energie en levensvreugde. De steen geeft moed en trekt geluk, voorspoed, succes en rijkdom aan. De steen hoort bij sterrenbeelden tweelingen en schorpioen.

Geboortesteen december: turkoois, tanzaniet, blauwe zirkoon en blauwe topaas

De geboortestenen die bij de maand december horen, zijn turkoois, tanzaniet, blauwe topaas en blauwe zirkoon.

 • Turkoois is groen-blauw
 • Turkoois hoort bij sterrenbeelden waterman, boogschutter en vissen
 • Turkoois is een beschermende en spirituele edelsteen. De steen heeft een kalmerende invloed op de geest en brengt innerlijke rust. De steen werkt als talisman en beschermt zijn drager tegen negatieve energie van buitenaf.
 • Wist je dit? Vroeger geloofde men dat een ring met turkoois het kwade kon afweren.
Oorhangers arizona mohave turkoois-2

Een andere steen die bij de maand december hoort is blauwe topaas. Topaas staat symbool voor liefde en affectie. De steen trekt geluk, voorspoed en liefde aan en helpt je je dromen waar te maken. De steen hoort bij sterrenbeelden stier, boogschutter en weegschaal.

Blauwe zirkoonsteen maakt je geest leeg. Deze edelsteen brengt puurheid terug en zuivert donkere energie. De steen brengt welvaart en wordt als talisman gedragen op verre reizen. De steen mag niet verwart worden met zirkonia, een door de mens gecreëerde steen.

Tanzaniet is een variëteit van zoisiet, komt uit Tanzania en heeft een paars-blauwe kleur. Van tanzaniet edelstenen wordt gezegd dat ze een diepe connectie hebben met de aarde. de steen bevordert vrede, ontspanning en zelfreflectie.