amethist werking - 3

Amethist werking en betekenis

Amethist werking en betekenis: Amethist is één van de meest populaire halfedelstenen. Amethist is een extreem krachtige en beschermende steen met een hoge spirituele vibratie. De steen beschermt tegen negatieve energie en zet die om in liefde. Het is een helende & kalmerende steen die de geest tot rust brengt.

Amethist kenmerken

Kleur

De kleur van amethist varieert van doorzichtig violet tot donkerpaars. Donkerpaarse amethist dankt zijn prachtige kleur voornamelijk aan sporen van ijzer en titaan, en een beetje radioactiviteit. Onder invloed van het zonlicht wordt amethist bleker en doorzichtiger van kleur.

Onder invloed van warmte kan de steen doorzichtig groen verkleuren. We noemen de amethist dan prasioliet. Dit kan op natuurlijke wijze gebeuren, bijvoorbeeld door middel van vulkanische activiteit of door kunstmatige verhitting. In de shop kan je sieraden met groene amethist kopen.

amethist werking-2
Amethist kleuren

Vindplaats

De steen wordt over de hele wereld gevonden, van Noord-Amerika tot Rusland, maar de belangrijkste producenten van amethist zijn Uruguay en Brazilië*.

Fysische eigenschappen

Amethist is, net als bergkristal en rozenkwarts, een kwartssoort.

 • Samenstelling: SiO2+ (Fe, AI, Ti, Na, Li)
 • Hardheid: 7 – op Mohs-schaal van 1 (zacht) tot 10 (hard)
 • Dichtheid: 2,63-2,65
 • Transparantie: doorzichtig

Etymologie

Het woord amethist is afgeleid van het Griekse amethustos, wat wil zeggen ‘tegen de roes of niet bedwelmend’. Van oudsher dacht men dat amethist je kon beschermen tegen vergiftiging en dronkenschap.

Amethist sterrenbeeld

Amethist hoort bij de sterrenbeelden boogschutter, waterman en vissen.

Amethist geboortemaand

Amethist hoort bij geboortemaand februari.

Chakra

Voorhoofdchakra (6de) en kruinchakra (7de).

amethist werking en beteken is - meditatie met amethist
Meditatie met amethist

Amethist werking

Spiritueel

Amethist heeft een hoge spirituele vibratie en wordt vaak in meditatie gebruikt. De steen maakt de geest helder, bevordert zelfinzicht en helpt je om eerlijk te zijn en je onpartijdig op te stellen. Zo kan amethist je helpen om verslavingen of vermijdend gedrag te onderkennen en aan te pakken. De steen is ook erg geschikt om de ruimte te zuiveren.

Mentaal en emotioneel

Amethist kan je helpen om te gaan met verlies, intens verdriet en pijnlijke ervaringen. Amethist verscherpt de intuïtie en verbetert de concentratie. Je leert de dingen in perspectief te zien en dat leidt tot een beter begrip van gebeurtenissen. De steen helpt je om negatieve gevoelens los te laten. Op deze manier kan amethist de emotionele heling bevorderen. Dit zorgt voor innerlijke rust.

Lichamelijk

Amethist wordt gebruik om een goede slaap te bevorderen en nachtmerries tegen te gaan. Een amethist onder je hoofdkussen zorgt ervoor dat je heldere dromen hebt en uitgerust wakker wordt. De steen is in dit opzicht ook erg geschikt voor baby’s en kinderen.

Amethist heeft een positieve invloed op het zenuwstelsel, vermindert hoofdpijn, stress en spanning en verlicht pijn. De steen heeft ook positief effect op het hart en vaatstelsel, met name de bloeddruk. Door een betere doorbloeding kunnen ook huidklachten verbeteren. Amethist zou ook de alvleesklier stimuleren en zou ondersteuning kunnen bieden bij suikerziekte.

Amethist verzorging?

Waar kan amethist niet tegen? Amethist zal onder invloed van zonlicht bleker en doorzichtiger worden. Hou amethist dus weg van direct zonlicht. Amethist mag je niet verhitten. De steen zal niet gauw splijten, maar is wel breukgevoelig. Je poetst amethist het best met een edelstenen doekje of microvezel doekje. Bij diepe verontreiniging mag je de steen onder stromend water reinigen. Gebruik eventueel een zachte tandenborstel om groefjes schoon te maken.

Amethist ontladen en opladen

amethist-werking
Amethist opladen met seleniet

Ontladen

Kwartsoorten zoals amethist kan je op verschillende manieren energetisch reinigen of ontladen:

 1. Maanlicht: leg de steen bij volle maan een nacht op de vensterbank. Doe dit steeds achter glas en vergeet je steen ’s ochtends niet uit het zonlicht te halen.
 2. Witte Salie of Palo Santo : Met gedroogde witte salie of Palo Santo (Heilig hout) kan je kwartssoorten reinigen door ze even in de zuiverende rook te houden.
 3. Seleniet: Seleniet staven zijn ideaal om je kristallen te reinigen. Leg je kristallen gewoon tegen de seleniet staven aan of stop ze een nachtje samen in een kistje of zakje.
 4. Hematiet: een andere manier om je stenen te ontladen, is door ze een nacht in een abalone schelp te leggen met hematiet steentjes.
 5. Water: kwartssoorten kan je ook reinigen met water. Je houdt de steen daarvoor enkele minuten onder stromend water.
 6. Aarde: raden we af omdat dit sommige kristallen kan beschadigen.

Opladen

Hoe activeer je een amethist? Energetisch opladen van amethist kan door:

 • Maanlicht: leg de steen bij volle maan een nacht op de vensterbank. Doe dit steeds achter glas en vergeet je steen ’s ochtends niet uit het zonlicht te halen.
 • Bergkristal: Leg je steen een nachtje in een abalone schelp met bergkristal steentjes.
 • Het gebruik van zonlicht en het in de aarde leggen van kristallen raden we af omdat dit sommige kristallen kan beschadigen.
Disclaimer

Aan edelstenen en kristallen worden bijzondere en helende eigenschappen toegeschreven. Ze zijn echter nooit een vervanging voor medicatie, medische zorg of handelen, maar kunnen een ondersteunende functie hebben. Raadpleeg daarom altijd bij fysieke, mentale of emotionele klachten jouw therapeut, (huis)arts of medisch specialist.