Edelstenen en geboortemaand

Aan elke maand wordt volgens kenners een bepaalde edelsteen toegeschreven. De maand waarin je geboren werd, bepaalt dus de edelsteen die bij jou past. Iedere geboortesteen heeft zijn eigen betekenis en staat bijvoorbeeld symbool voor vrede, rust of een goede gezondheid. Bekijk hier welke edelstenen en geboortemaand bij elkaar passen.

Edelstenen en geboortemaanden hebben een intrigerende en diepgewortelde band die teruggaat tot de oude beschavingen. Deze verbinding wordt vaak weerspiegeld in de traditie van geboortestenen – edelstenen die worden geassocieerd met elke maand van het jaar. Deze stenen hebben niet alleen esthetische waarde, maar worden ook gezien als dragers van symboliek, genezende krachten en spirituele betekenissen. De geschiedenis van geboortestenen heeft een rijke en diverse achtergrond, geworteld in culturele overtuigingen en praktijken.

De traditie van geboortestenen

De traditie van geboortestenen kan worden getraceerd tot de oude beschaving van het Joodse volk, waarin de twaalf stenen van de borstplaat van Aaron – een religieus kledingstuk dat werd gedragen door hogepriesters – werden geassocieerd met de twaalf stammen van Israël en later werden gekoppeld aan de twaalf maanden van het jaar. Deze stenen vertegenwoordigden bepaalde eigenschappen en eigenschappen, en men geloofde dat het dragen van de juiste steen tijdens zijn bijbehorende maand bescherming en gunstige invloeden zou brengen.

De moderne lijst van geboortestenen*, zoals we die nu kennen, is in de loop van de tijd geëvolueerd en varieert enigszins afhankelijk van de culturele bronnen en tradities. Niettemin zijn er enkele edelstenen die consequent worden geassocieerd met specifieke maanden:

 • Januari: Granaat is de geboortesteen van januari. Deze dieprode steen staat symbool voor liefde, toewijding en passie. In de oudheid werd granaat vaak geassocieerd met bloed, en men geloofde dat het bescherming bood tegen verwondingen en negatieve energie.
 • Februari: Amethist, een prachtige paarse kwarts, wordt geassocieerd met februari. Het wordt vaak gezien als een symbool van helderheid en innerlijke rust, en het werd vroeger gedragen om nuchterheid en helder denken te bevorderen.
 • Maart: Aquamarijn siert de maand maart. Met zijn lichtblauwe tinten wordt deze steen geassocieerd met kalmte, hoop en helderheid. Volgens de overlevering beschermt aquamarijn zeelieden tijdens hun reizen over de oceaan.
 • April: Diamant, de “koning der edelstenen,” is de geboortesteen van april. Diamanten staan symbool voor kracht, onoverwinnelijkheid en eeuwige liefde. In de oudheid geloofde men dat diamanten tranen van de goden waren.
Edelstenen en geboortemaand

 • Mei: De smaragd, een diepgroene edelsteen, vertegenwoordigt mei. Deze steen wordt geassocieerd met vruchtbaarheid, vernieuwing en liefde. De oude Egyptenaren beschouwden de smaragd als een symbool van wedergeboorte.
 • Juni: Parel en maansteen delen de geboortesteen van juni. Parels symboliseren zuiverheid en onschuld, terwijl maanstenen worden geassocieerd met intuïtie en spirituele groei. Beide stenen hebben een verbinding met de maan en water.
 • Juli: Robijn wordt geassocieerd met juli. Deze dieprode steen staat symbool voor passie, kracht en moed. Het geloof in de beschermende krachten van de robijn stamt uit oude culturen, waar het werd gezien als een afweermiddel tegen het kwaad.
 • Augustus: Peridot is de geboortesteen van augustus. Met zijn heldergroene tinten wordt peridot geassocieerd met geluk, bescherming en welvaart. In de oudheid werd peridot vaak beschouwd als een symbool van vernieuwing en groei.
 • September: Saffier siert de maand september. Deze diepblauwe steen staat symbool voor wijsheid, loyaliteit en nobelheid. In oude tijden werd de saffier geassocieerd met spirituele verlichting en bescherming tegen negatieve invloeden.
 • Oktober: De maand oktober wordt geassocieerd met twee stenen: opaal en rozenkwarts. Opaal staat bekend om zijn schitterende speel van kleuren en wordt geassocieerd met creativiteit en passie. Rozenkwarts, een zachtroze steen, staat symbool voor liefde, compassie en emotioneel welzijn.
 • November: Topaas en citrien zijn de geboortestenen van november. Topaas, vaak in een warme gele tint, symboliseert liefde en overvloed. Citrien, een heldergele steen, staat bekend als de “steen van de zon” en wordt geassocieerd met energie en geluk.
 • December: De maand december heeft drie geboortestenen: turkoois, tanzaniet en zirkoon. Turkoois staat bekend om zijn hemelsblauwe kleur en wordt gezien als een symbool van bescherming en welzijn. Tanzaniet, met zijn diepe blauwe en paarse tinten, wordt geassocieerd met spirituele groei en transformatie. Zirkoon, beschikbaar in verschillende kleuren, symboliseert wijsheid, kracht en bescherming.

Deze traditie van het toewijzen van specifieke edelstenen aan geboortemaanden heeft zich verspreid over verschillende culturen en heeft geleid tot een rijke diversiteit aan betekenissen en interpretaties. Of men nu gelooft in de spirituele eigenschappen van deze stenen of ze gewoon waardeert om hun schoonheid, geboortestenen blijven een boeiende en betekenisvolle traditie die de verbinding tussen edelstenen en persoonlijke identiteit viert.

Overige tradities

De traditie om edelstenen met geboortemaanden te verbinden, staat bekend als de traditie van geboortestenen. Deze praktijk heeft diepe wortels in verschillende culturen en heeft in de loop van de tijd verschillende betekenissen en interpretaties gekregen. Hier zijn enkele van de tradities die edelstenen met geboortemaanden verbinden:

 1. Oud-Joodse en Christelijke tradities: De oorsprong van de geboortestenentraditie kan worden getraceerd naar de twaalf stenen op de borstplaat van Aaron, zoals beschreven in de Hebreeuwse Bijbel. Elke steen werd geassocieerd met een van de twaalf stammen van Israël. Later werden deze stenen gekoppeld aan de twaalf maanden van het jaar, wat leidde tot het idee van geboortestenen die specifieke eigenschappen en betekenissen hadden.
 2. Oude Egyptische en Griekse overtuigingen: Zowel de oude Egyptenaren als de oude Grieken hadden sterke overtuigingen over de symbolische krachten van edelstenen. Ze geloofden dat bepaalde stenen verband hielden met goden, planeten en maanden, en dat het dragen van deze stenen tijdens hun bijbehorende maand bescherming en voorspoed zou brengen.
 3. Talismanen en amuletten: Door de geschiedenis heen werden edelstenen vaak gebruikt als talismannen en amuletten voor bescherming en genezing. Mensen geloofden dat bepaalde stenen hen zouden helpen om negatieve energie af te weren, gezondheid te bevorderen en geluk te brengen. Deze overtuigingen versterkten de associatie tussen edelstenen en persoonlijke betekenis, waaronder geboortemaanden.
 4. Astrologie en metafysica: In de wereld van astrologie en metafysica worden edelstenen gezien als dragers van bepaalde energieën en trillingen die kunnen resoneren met individuele eigenschappen en behoeften. Dit idee sluit aan bij de traditie van geboortestenen, waarbij elke edelsteen wordt geassocieerd met specifieke eigenschappen die passen bij het sterrenbeeld van die maand.
 5. Commerciële en sieradenindustrie: In de moderne tijd heeft de commerciële sieradenindustrie de traditie van geboortestenen omarmd en gepromoot. Het concept van geboortestenen is een populair thema geworden voor gepersonaliseerde sieraden, waardoor mensen edelstenen kunnen dragen die overeenkomen met hun geboortemaand als een manier om hun identiteit en individualiteit uit te drukken.

Kortom, de verbinding tussen edelstenen en geboortemaanden heeft een complexe en rijke geschiedenis die verweven is met religieuze, culturele en spirituele tradities. Hoewel de betekenissen en praktijken in de loop van de tijd zijn geëvolueerd, blijft de traditie van geboortestenen een fascinerende en betekenisvolle manier om edelstenen te verbinden met individuele levens en identiteiten.

Edelstenen en geboortemaand

Klik hieronder op de icoontjes en bekijk de edelstenen die bij jouw geboortemaand horen.

granaat
JANUARI / Granaat
amethist
FEBRUARI / Amethist
aquamarijn
MAART / Aquamarijn – Bloedsteen
diamant
APRIL / Diamant – Bergkristal
smaragd
MEI / Smaragd – Malachiet
maansteen
JUNI / Maansteen – Parel – Alexandriet
robijn
JULI / Robijn
peridoot
AUGUSTUS / Peridoot – Jade – Sardonyx – Spinel
saffier
SEPTEMBER / Saffier – Lapis lazuli
toermalijn
OKTOBER / Opaal – Roze Toermalijn – Rozenkwarts
citrien
NOVEMBER / Citrien – Gele topaas
aquamarijn
DECEMBER / Turkoois – Blauwe topaas – Blauwe zirkoon – Tanzaniet

Geboortesteen ringen

Geboortesteen sieraden

Edelsteen giftsets


In onze shop vind je de leukste cadeaus voor elke gelegenheid en elk budget!

Bij Crystals by Lina werken we enkel met Natuurlijke Edelstenen. We hebben originele cadeaus voor zwangerschap en geboorte, cadeaus voor mama, edelstenen voor baby, edelstenen voor vriendschap, edelstenen voor bescherming, edelstenen voor vrouwen, edelstenen voor kinderen, edelstenen voor je sterrenbeeld, edelstenen voor liefde, edelstenen voor rouw en verdriet, edelstenen voor studenten en edelstenen tegen stress. Daarnaast hebben we de mooiste edelstenen cadeaus met chakrastenen en edelstenen voor mindfulness meditatie.

In onze shop vind je ook kralen armbanden met edelstenen zoals rozenkwarts, blauwe chalcedoon, lavasteen, tijgeroog en amethistpower armbanden zoals onze power armband voor vrouwen en heerlijk geurende edelsteen geurkaarsjes.

Daarnaast hebben we een mooie collectie zilveren sieraden met edelstenen – 100% sterling silver. Onze vergulde en goud vermeil sieraden hebben een kern van 100% sterling silver. Ons motto: ‘Jij bent echt, je sieraden toch ook!’ Welke edelstenen en geboortemaand bij jou passen, lees je in ons blog.

Wat dacht je van een mooi paar edelsteen oorbellen of oorknopjes, een prachtige zilveren edelsteen armband met fonkelende edelstenen of een zilveren edelsteen ring. In onze collectie edelsteen kettingen en hangers vind je populaire edelstenen zoals maansteen, amethist en rozenkwarts