bergkristal werking en betekenis

Bergkristal werking en betekenis

Bergkristal werking en betekenis: bergkristal is een kleurloze kwartssoort. Het is een sterk energetische steen die positieve en vitaliserende energie brengt. De steen heeft helende & reinigende eigenschappen die het lichaam zuivert en de zeven chakra’s in balans brengt. Hierdoor kan bergkristal een goede ondersteuning bieden bij alle vormen van helen alsook meditatie.

Bergkristal wordt ook wel clear quartz genoemd of crystal quartz.

Bergkristal kenmerken

Kleur

Bergkristal is een kleurloze kwartssoort. De kleur varieert van melkachtig wit tot doorschijnend en heeft een glasachtig aspect. Is bergkristal volkomen wit dan spreken we van melkkwarts of sneeuwkwarts.

bergkristal kleuren
Bergkristal kleuren

Vindplaats

De steen wordt over de hele wereld gedolven. Vooral in de Alpen zoals Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland zijn grotere stukken bergkristal gevonden. Daarnaast wordt bergkristal gevonden in Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Afrika*. In het Smithsonian Instituut in Washington kan je een stuk bergkristal bewonderen van maar liefst 3628 kg. De steen is meer dan 2 meter hoog en werd gevonden in een mijn in Arkansas.

Fysische eigenschappen

Bergkristal is, net als rozenkwarts en amethist, een kwartssoort. Het is de meest voorkomende variant van het mineraal kwarts siliciumdioxide, SiO2.

 • Samenstelling: SiO2 
 • Hardheid: 7 – op Mohs-schaal van 1 (zacht) tot 10 (hard)
 • Dichtheid: 2,6
 • Transparantie: doorzichtig, soms wat troebel

Etymologie

De naam bergkristal komt van het Griekse woord krystallos, (κρύσταλλος in het Grieks), en dat betekent kristal of ijs. Aan de steen worden al sinds het mesoliticum (10.500 v.C.) geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. In de periode van het Romeinse Rijk werd de steen verkocht onder de naam ‘versteend ijs’. In het verre Oosten geloofde men dat de steen voor geduld en volmaaktheid staat. De Tibetanen gebruikten bergkristal om wonden te behandelen. In de Middeleeuwen dacht men dat de steen zou beschermen tegen vergiftiging omdat die zou verkleuren of breken als bergkristal met gif in aanraking kwam. In koninklijke kringen werd daarom gedronken uit glazen van bergkristal en droegen mensen bergkristal als amulet rond de hals.

Bergkristal sterrenbeeld

Bergkristal hoort vooral bij de sterrenbeelden ram en stier, maar ook leeuw en steenbok zijn gebaat bij het dragen van de steen.

Bergkristal geboortemaand

Bergkristal hoort bij geboortemaand april.

Chakra

Bergkristal past bij alle 7 chakra’s en dat maakt de steen energetisch gezien erg krachtig.

Bergkristal werking

Wat doet bergkristal voor je?

Spiritueel

Bergkristal beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf waaronder straling van mobiele telefoons en computers, maar ook negatieve energie van mensen om je heen. De steen is erg geschikt voor meditatie en heling. De steen brengt de energie niet alleen in balans, maar absorbeert negatieve energie, slaat energie op en geeft positieve energie af. De steen helpt om de intuïtie te ontwikkelen en het aura te versterken. De steen versterkt van nature de werking van andere stenen. Zo krijgt de steen in combinatie met rozenkwarts en amethist bijzonder krachtige eigenschappen. Lees meer hierover in het artikel ‘gouden driehoek‘.

Mentaal en emotioneel

Bergkristal zuivert de ruimte, brengt rust en harmonie, en zorgt voor een heldere geest. Op die manier helpt de steen je beter na te denken waardoor je makkelijker tot inzichten komt en beslissingen kan nemen. De steen bevordert de concentratie en helpt om een neutrale en onpartijdige houding aan te nemen ten opzichte van anderen. Het is een goede steen voor studenten.

Lichamelijk

De steen zou verschillende positieve effecten hebben op de genezing van het lichaam en werkt zuiverend, vitaliserend, koortsverlagend en pijnstillend. De steen heeft een sterk zelfgenezend vermogen en wordt gebruikt om klachten van de huid, haar, botten, tanden en nagels te behandelen. Daarnaast kan de steen helpen bij duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn en darmklachten. De steen versterkt de werking van andere stenen en kan gebruikt worden om andere stenen op te laden.

De steen wordt ook vaak als geboortegeschenk cadeau gedaan omwille van de zuiverende energie die de steen uitstraalt. De steen zorgt ervoor dat de baby zich geliefd voelt. Het is de perfecte steen om de ruimte te zuiveren van negatieve energie en positieve energie aan te trekken. Meer lezen over edelstenen voor baby’s?

Gouden driehoek

Amethist, rozenkwarts en bergkristal vormen samen de gouden driehoek.

Deze krachtige kristallen versterken elkaar wanneer ze worden samen gebracht en geven samen méér energie.

Samen zorgen ze voor liefde en harmonie doordat de drie-eenheid lichaam, geest en ziel verbindt. Hierdoor komt het lichaam beter in balans.

Bergkristal verzorging?

Waar kan bergkristal niet tegen? Bergkristal is gevoelig voor temperatuurverschillen. Hou bergkristal dus uit de buurt van de hitte van de zon of een andere warmtebron. De steen kan versplinteren als je die laat vallen. Je poetst bergkristal het best met een edelstenen doekje of microvezel doekje. Bij diepe verontreiniging mag je de steen onder stromend water reinigen. Gebruik eventueel een zachte tandenborstel om groefjes schoon te maken.

Bergkristal ontladen en opladen

rozenkwarts werking en betekenis - bergkristal
Bergkristal ontladen en opladen

Ontladen

Kwartsoorten zoals bergkristal kan je op verschillende manieren energetisch reinigen of ontladen:

 1. Maanlicht: leg de steen bij volle maan een nacht op de vensterbank. Doe dit steeds achter glas en vergeet je steen ’s ochtends niet uit het zonlicht te halen.
 2. Witte Salie of Palo Santo : Met gedroogde witte salie of Palo Santo (Heilig hout) kan je kwartssoorten reinigen door ze even in de zuiverende rook te houden.
 3. Seleniet: Seleniet staven zijn ideaal om je kristallen te reinigen. Leg je kristallen gewoon tegen de seleniet staven aan of stop ze een nachtje samen in een kistje of zakje.
 4. Hematiet: een andere manier om je stenen te ontladen, is door ze een nacht in een abalone schelp te leggen met hematiet steentjes.
 5. Water: kwartssoorten kan je ook reinigen met water. Je houdt de steen daarvoor enkele minuten onder stromend water.
 6. Aarde: raden we af omdat dit sommige kristallen kan beschadigen.

Opladen

Hoe laad je bergkristal op? Energetisch opladen van bergkristal kan door:

 • Maanlicht: leg de steen bij volle maan een nacht op de vensterbank. Doe dit steeds achter glas en vergeet je steen ’s ochtends niet uit het zonlicht te halen.
 • Zonlicht: Leg je steen enkele uren in direct zonlicht. Let op dat het niet te heet wordt.
 • Het in de aarde opladen van kristallen raden we af omdat dit sommige kristallen kan beschadigen.
Disclaimer

Aan edelstenen en kristallen worden bijzondere en helende eigenschappen toegeschreven. Ze zijn echter nooit een vervanging voor medicatie, medische zorg of handelen, maar kunnen een ondersteunende functie hebben. Raadpleeg daarom altijd bij fysieke, mentale of emotionele klachten jouw therapeut, (huis)arts of medisch specialist.