rozenkwarts werking

Rozenkwarts werking en betekenis

Rozenkwarts werking en betekenis: Rozenkwarts wordt ook wel de steen van de liefde genoemd. De steen opent het hart chakra en helpt liefde te geven & ontvangen. Dit zorgt voor innerlijke rust en harmonie en maakt je bewust van je eigen kwetsbaarheid.

Rozenkwarts kenmerken

Kleur

De kleur van rozenkwarts varieert van licht doorzichtig roze tot donkerroze. Het is de kleur van de liefde. Rozenkwarts vertoont vaak wat kleine barstjes en ziet wat troebel.

rozenkwarts werking
Rozenkwarts kleuren

Vindplaats

De steen wordt over de hele wereld gevonden waaronder Brazilië, Kenia, Mozambique, Namibië, maar ook in Rusland, India en Japan. De mooiste rozenkwarts zou uit Madagaskar komen. Die heeft een hele mooie transparante roze kleur*.

Fysische eigenschappen

Rozenkwarts is, net als bergkristal en amethist, een kwartssoort.

 • Samenstelling: SiO2 + Al, Fe, Na, Ti + (Ca, Mg, Mn)
 • Hardheid: 7 – op Mohs-schaal van 1 (zacht) tot 10 (hard)
 • Dichtheid: 2,65
 • Transparantie: doorzichtig

Etymologie

De naam rozenkwarts hoeft weinig verduidelijking. Rozenkwarts wordt ook wel Hyaline kwarts genoemd, en die naam komt van het Griekse woord ‘hyalos’, wat glas betekent. De steen zou volgens een Griekse legende ontstaat zijn tijdens een ruzie tussen de goden Adonis en Ares. In een poging Adonis te helpen, prikte de godin Aphrodite zich aan een wilde roos waarna een bloeddruppel op een witte kwartssteen viel. De steen kleurde roze en rozenkwarts werd geboren.

Rozenkwarts sterrenbeeld

Rozenkwarts hoort bij de sterrenbeelden stier, steenbok en vissen.

Rozenkwarts geboortemaand

Rozenkwarts hoort bij geboortemaand oktober.

Chakra

Hartchakra (4de).

Rozenkwarts werking

Spiritueel

Rozenkwarts wordt ook wel de steen van de liefde genoemd en wordt vaak als teken van liefde cadeau gedaan. In onze shop vind je prachtige rozenkwarts sieraden. De steen helpt je om je kwetsbaar op te stellen waardoor je een beter begrip krijgt van je eigen noden en die van anderen.

Mentaal en emotioneel

Rozenkwarts opent het hart chakra en helpt liefde te geven & ontvangen. Rozenkwarts trekt harmonieuze liefdesrelaties aan alsook vriendschappen. Daarnaast bevordert de steen eigenliefde en zelfacceptatie. Dit zorgt voor innerlijke rust en harmonie en maakt je bewust van je eigen kwetsbaarheid. Rozenkwarts helpt om je emotioneel open te stellen en empathie voor anderen te tonen. De steen werkt kalmerend bij verdriet en traumatische ervaringen. De steen biedt ook ondersteuning bij angst en bezorgdheden.

Rozenkwarts is een goede steen voor moeders en zwangere vrouwen. De steen geeft moeders een groot inlevingsvermogen, scherpt de fijngevoeligheid aan en stimuleert de creativiteit. Rozenkwarts helpt vrouwen om niet zo streng te zijn voor zichzelf en zichzelf te accepteren en geduldig te zijn met hun kinderen.

Lichamelijk

Rozenkwarts heeft een positieve werking op het hart en de bloedsomloop. De steen stimuleert de seksuele verbeelding en werkt als een afrodisiacum. De steen heeft ook een positieve invloed op de vruchtbaarheid en ondersteunt de seksuele organen. De steen is daarom een goede ondersteuning voor vrouwen die zwanger willen worden.

De steen wordt ook vaak als geboortegeschenk cadeau gedaan omwille van de liefdevolle en zachte energie die de steen uitstraalt. Het is de perfecte steen om een baby met liefde te omringen. Zo voelt de kleine baby zich geliefd en geborgen. Bovendien is rozenkwarts een fijne steen voor baby’s en kleine kinderen die vaak bang zijn of zich onzeker voelen.

Rozenkwarts verzorging?

Waar kan rozenkwarts niet tegen? Rozenkwarts zal onder invloed van zonlicht bleker en doorzichtiger worden. Hou rozenkwarts dus weg van direct zonlicht. Rozenkwarts mag je niet verhitten. De steen zal niet gauw splijten, maar is wel breukgevoelig. Je poetst rozenkwarts het best met een edelstenen doekje of microvezel doekje. Bij diepe verontreiniging mag je de steen onder stromend water reinigen. Gebruik eventueel een zachte tandenborstel om groefjes schoon te maken.

Rozenkwarts ontladen en opladen

rozenkwarts werking en betekenis
Rozenkwarts ontladen en opladen

Ontladen

Kwartsoorten zoals rozenkwarts kan je op verschillende manieren energetisch reinigen of ontladen:

 1. Maanlicht: leg de steen bij volle maan een nacht op de vensterbank. Doe dit steeds achter glas en vergeet je steen ’s ochtends niet uit het zonlicht te halen.
 2. Witte Salie of Palo Santo : Met gedroogde witte salie of Palo Santo (Heilig hout) kan je kwartssoorten reinigen door ze even in de zuiverende rook te houden.
 3. Seleniet: Seleniet staven zijn ideaal om je kristallen te reinigen. Leg je kristallen gewoon tegen de seleniet staven aan of stop ze een nachtje samen in een kistje of zakje.
 4. Hematiet: een andere manier om je stenen te ontladen, is door ze een nacht in een abalone schelp te leggen met hematiet steentjes.
 5. Water: kwartssoorten kan je ook reinigen met water. Je houdt de steen daarvoor enkele minuten onder stromend water.
 6. Aarde: raden we af omdat dit sommige kristallen kan beschadigen.

Opladen

Rozenkwarts opladen? Energetisch opladen van rozenkwarts kan door:

 • Maanlicht: leg de steen bij volle maan een nacht op de vensterbank. Doe dit steeds achter glas en vergeet je steen ’s ochtends niet uit het zonlicht te halen.
 • Bergkristal: Leg je steen een nachtje in een abalone schelp met bergkristal steentjes.
 • Het gebruik van zonlicht en het in de aarde leggen van kristallen raden we af omdat dit sommige kristallen kan beschadigen.
Disclaimer

Aan edelstenen en kristallen worden bijzondere en helende eigenschappen toegeschreven. Ze zijn echter nooit een vervanging voor medicatie, medische zorg of handelen, maar kunnen een ondersteunende functie hebben. Raadpleeg daarom altijd bij fysieke, mentale of emotionele klachten jouw therapeut, (huis)arts of medisch specialist.