groene edelsteen
|

Groene edelsteen: natuur, groei en vernieuwing

Groene edelstenen zijn altijd al intrigerend geweest vanwege hun prachtige kleuren en symbolische betekenissen. Deze natuurlijke wonderen hebben een speciale plaats in de wereld van juwelen en edelstenen en worden gewaardeerd om hun schoonheid en energetische eigenschappen. Edelstenen komen in alle kleuren. In deze tekst zullen we dieper ingaan op de groene edelsteen, hun verschillende soorten, oorsprong, symboliek en gebruik in sieraden.

Groene edelstenen zoals smaragd en jade maken het hart sterker. Groene edelstenen stimuleren je hartchakra. Een groene edelsteen werkt kalmerend, heeft een positieve invloed op de zenuwen en geeft een gevoel van harmonie. Groen geeft hoop, helpt je om los te laten en je beter te voelen.

Groen hoort bij de maanden mei (donker groen) en augustus (licht groen).

Aiysha - Hanger met groene chalcedoon
Groene chalcedoon
Groene aventurijn obelisk - groene edelsteen
Groene aventurijn

Soorten groene edelstenen

 • groene aventurijn
 • malachiet
 • smaragd
 • chrysopraas
 • prasioliet (groene amethist)
 • groene calciet
 • groene fluoriet
 • groene jade
 • peridoot
 • moldaviet
 • groene toermalijn
 • nefriet
 • groene turkoois
 • bloedsteen
 • groene granaat
 • groene chalcedoon
 • groene chrysoberyl
 • zoisiet

Enkele populaire Groene Edelstenen en hun betekenis

Groene edelstenen zijn er in verschillende variëteiten en tinten. Enkele van de meest populaire groene edelstenen zijn:

 1. Smaragd: Smaragden behoren tot de berylfamilie en hebben een diepe, rijke groene kleur. Ze staan bekend om hun schittering en worden vaak geassocieerd met liefde en vruchtbaarheid.
 2. Jade: Jade komt voor in verschillende tinten groen, van licht tot donker. Het wordt vaak geassocieerd met geluk, welvaart en bescherming.
 3. Peridoot: Peridoot, ook wel de “avondsmaragd” genoemd vanwege zijn lichtgroene kleur, wordt geassocieerd met vrede, geluk en welzijn.
 4. Chrysopraas: Chrysopraas is een appelgroene edelsteen en staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en de verbinding met het hartchakra.
 5. Malachiet: Malachiet heeft karakteristieke strepen en een diepgroene kleur. Het wordt geassocieerd met bescherming en transformatie.

Oorsprong van Groene Edelstenen

Groene edelstenen worden over de hele wereld gevonden. Smaragden komen bijvoorbeeld voor in landen als Colombia, Brazilië, Zambia en Zimbabwe. Jade wordt voornamelijk gewonnen in China, Myanmar en Nieuw-Zeeland. Peridoot wordt vaak gevonden in Hawaï, terwijl chrysopraas vooral in Australië en de Verenigde Staten voorkomt. Malachiet wordt aangetroffen in landen als Congo en Rusland.

Elke locatie heeft zijn eigen kenmerkende groene edelstenen, en hun oorsprong voegt vaak een extra element van zeldzaamheid en schoonheid toe aan de stenen.

Symboliek van Groene Edelstenen

Groene edelstenen hebben door de eeuwen heen verschillende symbolische betekenissen gekregen. Over het algemeen worden ze vaak geassocieerd met de natuur, groei en vernieuwing. Hier zijn enkele van de belangrijkste symbolische betekenissen:

 1. Liefde en vruchtbaarheid: Smaragden worden traditioneel geassocieerd met liefde en vruchtbaarheid. Ze zijn vaak te vinden in verlovingsringen en worden beschouwd als een symbool van eeuwige liefde.
 2. Geluk en welvaart: Jade staat bekend om zijn connectie met geluk en welvaart. Het wordt vaak gedragen als een amulet voor voorspoed.
 3. Heling en bescherming: Groene edelstenen zoals malachiet en chrysopraas worden geassocieerd met heling en bescherming. Ze zouden negatieve energie kunnen afweren en het genezingsproces bevorderen.
 4. Spirituele groei: Groene edelstenen in het algemeen zijn verbonden met het hartchakra en spirituele groei. Ze helpen bij het vinden van evenwicht en harmonie.

Gebruik in Sieraden

Groene edelstenen worden veelvuldig gebruikt in sieraden vanwege hun schoonheid en symboliek. Smaragden worden vaak gezet in gouden en zilveren ringen, oorbellen en halskettingen. Jade wordt vaak gesneden in delicate ornamenten en armbanden. Peridoot en chrysopraas worden gebruikt in zowel moderne als antieke sieradenontwerpen vanwege hun aantrekkelijke kleuren. Malachiet, met zijn unieke strepen, wordt gebruikt voor statementstukken.

Een Groene edelsteen geeft sieraden een unieke uitstraling en voegen een vleugje natuurlijke schoonheid toe aan elke outfit. Bovendien dragen velen ze vanwege hun symbolische betekenissen en de positieve energie die ze zouden kunnen brengen.

In conclusie, de groene edelsteen is een prachtige categorie binnen de wereld van edelstenen, met een rijke geschiedenis, diverse variëteiten en diepe symbolische betekenissen. Of je nu op zoek bent naar een edelsteen met een specifieke betekenis of gewoon wilt genieten van hun schoonheid, groene edelstenen hebben veel te bieden voor liefhebbers van juwelen en mineralen. Het is de moeite waard om de wonderen van groene edelstenen verder te verkennen en hun schoonheid in sieraden te waarderen.

Shop groene edelsteen

Meer edelsteen kleuren