Edelstenen reinigen of ontladen

Edelstenen Reinigen – 5 Populaire methoden

Edelstenen hebben eeuwenlang de menselijke verbeelding gevangen met hun schittering, kleuren en mogelijke energetische eigenschappen. Veel mensen geloven dat edelstenen niet alleen fysiek aantrekkelijk zijn, maar ook spirituele krachten bezitten die ons welzijn kunnen beïnvloeden. Om de optimale voordelen uit je edelstenen te halen, is het belangrijk om ze regelmatig te reinigen. In dit artikel behandelen we volgende vragen: Waarom moet je edelstenen reinigen? Wanneer moet je dat doen en hoe?

Waarom Moet Je Edelstenen Reinigen?

Het reinigen van edelstenen is gebaseerd op het geloof dat ze energie kunnen vasthouden en uitstralen. Wanneer edelstenen worden gedragen of gebruikt, kunnen ze negatieve energie absorberen, waardoor ze na verloop van tijd minder effectief kunnen worden. Het is dan goed om je edelstenen te reinigen of te ontladen. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom je edelstenen moet reinigen:

 1. Verwijderen van Negatieve Energie: Edelstenen kunnen negatieve energie absorberen, of het nu afkomstig is van emotionele spanningen, stress of andere omgevingsfactoren. Door ze te reinigen, kun je deze negatieve energie verwijderen, waardoor de edelsteen zijn optimale energetische eigenschappen kan behouden.
 2. Verfrissen van Energie: Net zoals mensen soms rust nodig hebben om op te laden, hebben edelstenen dat ook nodig. Door ze te reinigen, vernieuw je hun energie, waardoor ze effectiever kunnen werken in het ondersteunen van je welzijn.
 3. Versterken van Spirituele Intentie: Als je edelstenen gebruikt voor spirituele doeleinden, heling of meditatie, kan regelmatig reinigen je intentie versterken en de verbinding met de steen verdiepen.
Edelstenen reinigen of ontladen
Edelstenen reinigen of ontladen met Seleniet en Amethist

Wanneer Moet Je Edelstenen Reinigen?

De frequentie waarmee je edelstenen moet reinigen, varieert afhankelijk van hoe vaak je ze gebruikt en de omgeving waarin ze zich bevinden. Over het algemeen zijn er enkele indicatoren die aangeven wanneer het tijd is om je edelstenen te reinigen:

 1. Intuïtie: Vertrouw op je intuïtie. Als je het gevoel hebt dat een edelsteen minder krachtig is geworden of een zware energie lijkt uit te stralen, is het tijd om hem te reinigen.
 2. Frequent Gebruik: Als je je edelstenen regelmatig draagt of gebruikt in meditaties en spirituele praktijken, is het raadzaam om ze minstens eens per maand te reinigen.
 3. Na aankoop: Nieuw gekochte edelstenen kunnen energieën van vorige eigenaren dragen. Het is verstandig om ze direct na aankoop te reinigen om ze te zuiveren en je eigen intentie toe te voegen.

Hoe Moet Je Edelstenen Reinigen?

Er zijn verschillende methoden om edelstenen te reinigen of te ontladen, dus je kunt degene kiezen die het beste bij je past. Hier zijn 5 populaire en veelgebruikte reinigingsmethoden:

1. Water

 • Het reinigen van edelstenen met water, met name zout water, is een veelgebruikte en effectieve methode om hun energetische eigenschappen te vernieuwen. Om deze methode toe te passen, spoel je de edelstenen voorzichtig af onder koud stromend water. Het water helpt om negatieve energieën weg te spoelen die zich in de stenen hebben opgehoopt.
 • Voor een grondigere reiniging kun je ze ook enkele uren in een kom met licht gezouten water laten weken. Zorg er wel voor dat je de specifieke eigenschappen van de edelstenen begrijpt, omdat sommige stenen gevoelig kunnen zijn voor water en kunnen worden beschadigd. Over het algemeen wordt deze methode gewaardeerd vanwege zijn eenvoud en effectiviteit, maar het is belangrijk om te weten welke stenen geschikt zijn voor deze reinigingsmethode.

2. Aarde

 • Je kan edelstenen reinigen met aarde. Begraaf je edelstenen in de aarde gedurende een nacht of enkele dagen om ze te aarden en te zuiveren. Het reinigen van edelstenen met behulp van aarde is een aardende en traditionele methode die in sommige spirituele praktijken wordt toegepast. Deze techniek maakt gebruik van de aardende eigenschappen van de aarde om negatieve energieën uit de edelstenen te onttrekken.
 • Om je edelstenen met aarde te reinigen, graaf je een klein gat in de grond, plaats je de stenen erin en bedek je ze volledig met aarde. Laat de edelstenen gedurende een nacht of enkele dagen begraven liggen. Dit proces symboliseert de terugkeer naar de oorspronkelijke energie van de aarde en helpt de edelstenen te ontdoen van eventuele ongewenste energieën. Na de reiniging haal je de stenen voorzichtig uit de aarde, spoel je ze af met helder water en laat je ze drogen. Deze methode wordt vaak gebruikt voor aardende stenen zoals zwarte toermalijn of obsidiaan, maar het kan met de meeste edelstenen worden toegepast om hun energie te vernieuwen en te zuiveren.

3. Zonlicht en Maanlicht

 • Een derde methode om je edelstenen te reinigen is het gebruik van (volle) maanlicht en zonlicht.
 • Maanlicht wordt vaak gebruikt voor het reinigen van edelstenen, vooral tijdens volle maan, omdat het wordt beschouwd als een tijd van verhoogde spirituele energie. Plaats je edelstenen ‘s nachts in het heldere maanlicht, bij voorkeur op een vensterbank of buiten waar ze de maan kunnen absorberen. Dit helpt bij het zuiveren en vernieuwen van de energetische eigenschappen van de stenen.
 • Aan de andere kant wordt zonlicht ook gebruikt om edelstenen op te laden. De krachtige energie van de zon kan de edelstenen verfrissen en versterken. Leg je edelstenen voor enkele uren in direct zonlicht, maar wees voorzichtig, want sommige stenen kunnen verkleuren als ze te lang aan de zon worden blootgesteld. Het gebruik van zon- en maanlicht om edelstenen te reinigen en op te laden is een natuurlijke en toegankelijke methode die vaak wordt gewaardeerd om zijn eenvoud en effectiviteit.

4. Reinigingsstenen

 • Edelstenen reinigen met amethist en seleniet is een populaire en effectieve methode. Plaats de edelstenen gewoon naast of bovenop een stuk amethist of seleniet gedurende een tijdje. Deze stenen fungeren als energetische sponzen en absorberen negatieve energie uit de edelstenen, waardoor ze weer worden gezuiverd. Het voordeel is dat amethist en seleniet zelfreinigend zijn, waardoor het een eenvoudige en effectieve reinigingsmethode is voor edelstenen.
 • Edelstenen reinigen of ontladen met hematiet is ook een effectieve en gemakkelijke methode die veel mensen gebruiken. Hematiet is zelf een sterk aardende steen die bekendstaat om zijn vermogen om negatieve energieën te absorberen en te neutraliseren. Om edelstenen met hematiet te reinigen, plaats je simpelweg de edelstenen samen met een stukje hematiet in een kom of zakje. De hematiet zal de negatieve energie uit de edelstenen trekken en absorberen, waardoor de edelstenen worden gezuiverd en opgeladen. Het is belangrijk om na het reinigen de hematiet zelf ook te reinigen, omdat deze steen na verloop van tijd verzadigd kan raken met de opgenomen negatieve energie. Dit proces van reinigen met hematiet is handig omdat het de edelstenen op een zachte manier reinigt zonder dat je extra hulpmiddelen zoals rook of vloeistoffen nodig hebt.

5. Witte salie en Palo Santo

 • Edelstenen reinigen met witte salie en palo santo (heilig hout) is een veelgebruikte en populaire methode in veel spirituele en energetische praktijken.
 • Witte salie, een gedroogde blad van de salieplant, wordt vaak gebruikt voor zijn zuiverende eigenschappen. Bij het reinigen van edelstenen wordt een bundel witte salie aangestoken, waarna de rook over de stenen wordt gezwaaid om negatieve energieën te verdrijven en de edelstenen te zuiveren.
 • Palo santo, een houtsoort afkomstig uit Zuid-Amerika, heeft een aangename geur en wordt gebrand om ruimtes en voorwerpen te reinigen van negativiteit. Het gebruik van deze heilige planten wordt beschouwd als een krachtige manier om edelstenen te reinigen en ze te ontdoen van alle energetische onzuiverheden, waardoor ze hun optimale energie en kracht kunnen herstellen.

Onthoud dat niet alle edelstenen dezelfde reinigingsmethoden kunnen verdragen. Sommige kunnen worden beschadigd door water of zonlicht, dus zorg ervoor dat je de specifieke behoeften van je edelstenen begrijpt voordat je ze reinigt.

In conclusie, het reinigen van edelstenen is een belangrijk aspect van het onderhouden van hun energetische eigenschappen en het optimaliseren van hun positieve invloed op ons welzijn. Door te begrijpen waarom, wanneer en hoe je edelstenen moet reinigen, kun je ervoor zorgen dat ze altijd in hun beste staat verkeren en je ondersteunen op je spirituele en persoonlijke reis.

Edelstenen reinigen of ontladen
Edelstenen reinigen of ontladen met Seleniet en Witte Salie

Edelstenen reinigen of ontladen: 5 populaire methoden

 1. Water
 2. Aarde
 3. Zonlicht en Maanlicht
 4. Reinigingsstenen
 5. Witte Salie en Palo Santo

Is er een verschil tussen edelstenen opladen en edelstenen reinigen?

Ja, er is een verschil tussen het opladen van edelstenen en het reinigen ervan, hoewel beide processen gericht zijn op het beheren van de energetische eigenschappen van de stenen.

 • Edelstenen reinigen of ontladen verwijst naar het verwijderen van eventuele negatieve of ongewenste energieën die zich in de edelsteen hebben opgebouwd. Dit kan het gevolg zijn van blootstelling aan negatieve emoties, stress, omgevingsfactoren, of gewoon van langdurig gebruik. Het reinigen van edelstenen helpt om ze te zuiveren van deze energieën, zodat ze hun optimale energetische eigenschappen kunnen behouden en effectief kunnen blijven werken.
 • Edelstenen opladen, aan de andere kant, verwijst naar het versterken of vernieuwen van de energetische lading van een edelsteen. Het idee is dat edelstenen, in de loop van de tijd of na gebruik, hun energie kunnen verliezen of verzwakken. Door ze op te laden, geef je ze een boost in energie, waardoor ze krachtiger en effectiever kunnen zijn bij het ondersteunen van je intenties of doelen.

Terwijl het reinigen van edelstenen zich richt op het verwijderen van negatieve of vervuilde energieën, is het opladen gericht op het versterken van de positieve energie of intentie van de steen. Beide processen kunnen waardevol zijn, afhankelijk van hoe je je edelstenen gebruikt en wat je doel is. Het is ook belangrijk op te merken dat niet alle edelstenen dezelfde reinigings- en oplaadmethoden nodig hebben, dus het is handig om de specifieke behoeften van elke steen te begrijpen voordat je deze processen uitvoert. Meer lezen over edelstenen opladen?


In onze shop vind je de leukste cadeaus voor elke gelegenheid en elk budget!

Bij Crystals by Lina werken we enkel met Natuurlijke Edelstenen. We hebben originele cadeaus voor zwangerschap, cadeaus voor mama, edelstenen voor baby, edelstenen voor vriendschap, edelstenen voor bescherming, edelstenen voor kinderen, edelstenen voor je sterrenbeeld, edelstenen voor liefde, edelstenen voor rouw en verdriet, edelstenen voor studenten en edelstenen tegen stress. Daarnaast hebben we de mooiste edelstenen cadeaus met chakrastenen en edelstenen voor mindfulness meditatie.

In onze shop vind je ook kralen armbanden met edelstenen zoals rozenkwarts, blauwe chalcedoon, lavasteen, tijgeroog en amethist en heerlijk geurende edelsteen geurkaarsjes.

Daarnaast hebben we een mooie collectie zilveren sieraden met edelstenen – 100% sterling silver. Onze vergulde en goud vermeil sieraden hebben een kern van 100% sterling silver. Ons motto: ‘Jij bent echt, je sieraden toch ook!’

Wat dacht je van een mooi paar edelsteen oorbellen of oorknopjes, een prachtige zilveren edelsteen armband met fonkelende edelstenen of een zilveren edelsteen ring. In onze collectie edelsteen kettingen en hangers vind je populaire edelstenen zoals maansteen, amethist en rozenkwarts.