edelstenen en edelsteen sieraden schoonmaken

Edelsteen sieraden schoonmaken

Edelsteen sieraden schoonmaken kan je makkelijk zelf, maar er zijn wel wat aandachtspunten. Veel hangt af van het soort steen en soort edelmetaal. Met deze tips blijven jouw edelstenen en juwelen lang mooi!

Zilveren juwelen

Onze zilveren juwelen bestaan uit Solid sterling zilver, ook wel zilver 925 genoemd. Dit is een erg duurzaam edelmetaal. Wanneer je je zilveren juwelen vaak draagt, kan het sieraad na verloop van tijd wat groen of zwart uitslaan. Dat is heel normaal bij Sterling zilver. Je zilveren sieraden schoonmaken doe je door ze regelmatig even op te blinken met een zilverpoetsdoekje. Dit zorgt ervoor dat het zilver zijn glans behoudt. Is dit niet voldoende, dan kan je de sieraden schoonmaken zoals hieronder beschreven.

Sieradenset zilver met amethist-2
Sieradenset met amethist

Gold-plated juwelen

Onze geel-gouden en rosé-gouden sieraden hebben een basis van sterling zilver 925 en zijn verguld met goud. Wanneer je je juwelen vaak draagt kan na verloop van tijd de goudlaag slijten. De snelheid hangt af van de zuurtegraad van je huid en de manier waarop je met je juwelen omgaat.

Tips om je sieraden lang mooi te houden

  1. Doe je sieraden steeds uit als je gaat sporten, schoonmaken of tuinieren. Weet dat veel schoonmaakmiddelen edelstenen kunnen aantasten. 
  2. Breng eerst make-up, haarlak of parfum aan en doe pas daarna je sieraden om. Dit geldt in het bijzonder voor parels. Parels doe je altijd als laatste om en ze gaan als eerste af.
  3. Sieraden uit edelmetalen zoals sterling silver 925 alsook sieraden met edelstenen houden niet van een nat bad. Het is verstandig om je sieraden uit te doen als je de afwas doet, een bad neemt of gaat zwemmen.
  4. Bewaar je edelstenen nooit in het zonlicht, berg ze op in een zakje of juwelenkistje, dan blijven ze langer mooi. Sommige edelstenen kunnen immers verkleuren als ze in de zon liggen.

Hoe je edelstenen schoonmaken?

edelstenen en edelsteen sieraden schoonmaken
Edelstenen schoonmaken

Omdat edelstenen bijzondere eigenschappen bezitten, moeten ze voor een optimale werking goed verzorgd worden. Positieve energie die de steen aan zijn omgeving afgeeft moet regelmatig aangevuld worden (opladen van de steen) en negatieve energie die de steen in zich opgenomen heeft uit zijn omgeving moet ontladen worden (reinigen van de steen). In een ander blog lees je meer over hoe je stenen oplaadt en reinigt.

Sommige edelstenen zijn gevoelig voor water. Edelstenen met een  lagere hardheid van 4 verdragen water niet goed en zullen beschadigen, breken of oplossen. Chrysocolla, Seleniet, Calciet, Celestien, Preniet, Pyriet zijn stenen die enkel afgespoeld mogen worden. Deze stenen zijn ijzerhoudend of poreus en zullen oplossen als ze lang in water liggen. 

Kwartsvarianten zoals Bergkristal, Rozenkwarts, Lavendelkwarts maar ook Amethist, Jaspis, Aquamarijn, citrien, agaat, aventurijn, jasper, tijgersoog en Fluoriet zijn stenen die wel in het water kunnen. Laat bij twijfel je edelstenen nooit in het water weken.

Lees hier meer over welke mineralen gevoelig zijn voor water en zon.

Gebruik nooit zout water om de stenen te reinigen. Het zout gaat in de poriën van de steen zitten en tast de steen van binnenuit aan. 

Zilveren sieraden met edelstenen schoonmaken

Hoe kan je je zilveren edelsteen sieraden schoonmaken? Neem edelstenen af met een zacht vochtig doekje om het vuil te verwijderen. Heb je een sieraden van zilver 925 met edelstenen zoals de sieraden in onze shop, dan kan je ze ook in een bakje met lauw water en een beetje zachte zeep reinigen. Doe dit enkel als ze erg vervuild zijn en hou de tijd dat ze in het water liggen zo kort mogelijk. Gebruik een klein borsteltje (bijvoorbeeld een tandenborstel) om het vuil op moeilijke plekjes weg te borstelen. Droog ze nadien zorgvuldig af en laat drogen op een zachte droge doek.

Edelsteen sieraden schoonmaken
Zilveren edelsteen sieraden schoonmaken

Opalen schoonmaken

Opalen zijn kwetsbare edelstenen. Het veiligste is om je opaal regelmatig met een droog, zacht doekje te reinigen. Gebruik geen water.

Parels schoonmaken

Reinig parels meteen na het dragen met een zachte doek zodat parfums en andere make-up resten niet op de parels achterblijven. Een parelsnoer in de knoop kan de parels beschadigen doordat ze tegen elkaar krassen. Leg je parels zo in een doos dat de parels elkaar onderling niet raken.

Bewaren van edelsteen sieraden

Berg je edelsteen sieraden goed op. Niet alle edelstenen verdragen elkaars aanwezigheid. Het beste is om sieraden met edelstenen apart in een zakje of hoesje te bewaren uit het zonlicht waardoor ze elkaar niet kunnen beschadigen.

In onze shop vind je de leukste cadeaus voor elke gelegenheid en elk budget!

Bij Crystals by Lina werken we enkel met Natuurlijke Edelstenen. We hebben originele cadeaus voor zwangerschap, cadeaus voor mama, edelstenen voor baby, edelstenen voor vriendschap, edelstenen voor bescherming, edelstenen voor kinderen, edelstenen voor je sterrenbeeld, edelstenen voor liefde, edelstenen voor rouw en verdriet, edelstenen voor studenten en edelstenen tegen stress. Daarnaast hebben we de mooiste edelstenen cadeaus met chakrastenen en edelstenen voor mindfulness meditatie.

In onze shop vind je ook kralen armbanden met edelstenen zoals rozenkwarts, blauwe chalcedoon, lavasteen, tijgeroog en amethist en heerlijk geurende edelsteen geurkaarsjes.

Daarnaast hebben we een mooie collectie zilveren sieraden met edelstenen – 100% sterling silver. Onze vergulde en goud vermeil sieraden hebben een kern van 100% sterling silver. Ons motto: ‘Jij bent echt, je sieraden toch ook!’

Wat dacht je van een mooi paar edelsteen oorbellen of oorknopjes, een prachtige zilveren edelsteen armband met fonkelende edelstenen of een zilveren edelsteen ring. In onze collectie edelsteen kettingen en hangers vind je populaire edelstenen zoals maansteen, amethist en rozenkwarts.